top of page

OVER MIJ

Mijn naam is Cecile van der Wilden, oprichter van 'Pyramid Horsemanship' en psycholoog voor mens en paard. In tegenstelling tot vele anderen in dit vakgebied ben ik niet opgegroeid met paarden. Sterker nog, ik was doodsbang voor paarden! Maar dit veranderde gauw over de jaren. Op 12-jarige leeftijd ben ik begonnen met dressuur rijden, maar nadat ik 4 zomers op een ranch in Wyoming (VS) heb gewerkt, ben ik naar western rijden overgestapt. Met het werk dat ik nu doe maakt het niet uit welke discipline het is, de basis is overal hetzelfde, of het nou toevallig in een dressuurzadel of westernzadel is of zonder zadel, ik rij ‘paard’.

 

Als afgestudeerd Sociaal- en Organisatiepsycholoog en paardenliefhebber, wekte de psychologie van het paard ook mijn interesse. Er volgden verscheidene cursussen en vele internationale stages bij instructeurs van Monty Roberts en bij hem zelf in California in het trainen van paarden met gedragsproblemen, jonge paarden en ook mustangs. Ondanks dat mijn reis bij Monty en zijn instructeurs is begonnen, heeft het over de jaren heen een andere wending genomen en is mijn methode sterk veranderd, of beter gezegd ontwikkeld. Andere trainers als Buck Brannaman, Ray Hunt, Stacy Westall, maar vooral Mark Rashid, Warwick Schiller en Elsa Sinclair, hebben veel invloed gehad op mijn ontwikkeling tot de horse(wo)man die ik vandaag ben. Ik heb veel verder kunnen leren door onder andere het bijwonen van verscheidene clinics en 'simpelweg' vele uren maken; het paard is uiteindelijk de beste leermeester. Ik geloof er heilig in dat al deze methodes gereedschappen zijn in je gereedschapskist en dat elk paard een ander gereedschap nodig heeft. Altijd met een basis van focus, ontspanning en vertrouwen (zie ook 'mijn filosofie en werkwijze').

IMG_6046.JPG
Warwick Schiller
IMG_1186.jpg
Elsa Sinclair

Waarom de naam 'Pyramid Horsemanship'?

Mijn motto is: "Hoe breder het fundament, hoe hoger je kan reiken."

Geïnspireerd door de piramides in Egypte, geloof ik dat het trainen van paarden vergelijkbaar is met het bouwen van een piramide. Het fundament moet breed en sterk zijn; in het geval van het trainen van een jong paard, biedt dit natuurlijk leiderschap, wederzijds respect en vertrouwen. Als dit er eenmaal is, kan je vanaf hier omhoog bouwen en het paard meer en meer leren. Als alle 'stenen' op z'n plaats zijn, bereik je de top van de piramide: een relaxed, zacht, gemotiveerd, 'bombproof' paard waarmee je vervolgens alle kanten op kan qua discipline. Als je een paard hebt met een gedragsprobleem, kan je de piramide aflopen, zien welke steen beschadigd is of wellicht compleet mist en vanaf daar weer omhoog bouwen. Het belang van het hebben van een breed fundament telt ook voor ons, trainers en eigenaren van paarden. Er is niet één goede of foute methode. We zouden moeten proberen vele verschillende methodes - of, zoals eerder genoemd, gereedschappen - te leren of tenminste te begrijpen, zodat je elk paard als een uniek individu kan behandelen en de juiste gereedschappen weet te gebruiken om het beste in hem naar boven te halen.

Naast paardentrainer draag ik de volgende titels:

  • MSc, Sociaal- en Organisatiepsycholoog (Universiteit Leiden)

  • Gecertificeerd Equine-Assisted-Development Coach (EQ Academy)

  • Gecertificeerd Equine-Assisted-Learning Facilitator (E3A; www.e3assoc.org)

  • Gecertificeerd Holden Qigong Teacher (www.holdenqigong.com)

  • Healing Touch for Animals Level 1 practitioner

​

Ga naar www.cecilevanderwilden.com om te zien wat ik nog meer aanbied!

 

bottom of page